ارزیابی وضعیت مصرف درشت مغذی‌ها و ترکیب بدنی دانش‌آموزان دختر فعال و غیرفعال مقطع ابتدایی شهر ارومیه و مقایسه آن با مقادیر استاندارد در دوره پاندمی کرونا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

2 دانشیار فیزیولوژی ورزشی، گروه آموزشی فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

3 استاد فیزیولوژی ورزشی، گروه آموزشی فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

10.22089/rws.2025.17659.1052
چکیده
هدف:مقایسه وضعیت مصرف درشت مغذی‌ها، و ترکیب بدنی دانش‌آموزان دختر فعال و غیرفعال مقطع ابتدایی شهر ارومیه بود که درشرایط پاندمی کرونا انجام شد.
روش شناسی:در یک تحقیق توصیفی مقطعی323 دانش‌آموز دختر مقطع ابتدایی در دامنه سنی 7-11 سال از مدارس شهر ارومیه به صورت خوشه‌ای و تصادفی انتخاب و به دو گروه سالم فعال(n=77) و غیرفعال(n=246) تقسیم‌بندی شدند. ابتدا شاخص‌های عمومی وترکیب بدنی آن‌ها اندازه‌گیری شد. دانش‌آموزان فعال و غیرفعال به ترتیب دارای شاخص توده بدنی93/13±1/21و94/2±44/25 کیلوگرم برمتر مربع، درصد چربی 01/7±49/26 و22/9±19/30درصد بودند. سپس با مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه، اطلاعات ثبت سه روزه غذایی و فعالیت‌های روزانه‌شان ثبت شد. سپس با استفاده ازنرم‌افزار Nutrition 4، مصرف کالری، مقدار درشت مغذی‌هاو فیبر محاسبه شد. در نهایت، با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی، داده‌ها تحلیل شدند.
یافته ها:کالری دریافتی ومقادیر درشت مغذی‌ها درهر سه گروه کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌ها و چربی‌ها در افراد غیرفعال از گروه فعال بیشتر بود(‌‌(p<0/05. همچنین مقادیر دریافتی درشت مغذی‌ها درمقایسه با مقادیر استاندارد (RDA)‌به غیرازگروه سنی 9-11 ساله غیرفعال پایین‌تر بود(p<0/05)‌. فیبر مصرفی نیزدرگروه فعال بیشتر‌از گروه غیرفعال بود.(p<0/05) همچنین فیبرمصرفی درتمام گروه‌ها درمقایسه با مقادیراستاندارد (AI) بیشتر بود(p<0/05)‌. آب مصرفی نیز درگروه فعال بیشتر ازگروه غیرفعال بود(p<0/05)‌. آب مصرفی درتمام گروه‌ها درمقایسه با مقادیراستاندارد (AI)کمتر بود(p<0/05). تفاوت آماری معنی‌داری دروزن، قد، درصد چربی، WHR در بین گروه فعال وغیرفعال وجود داشت.(p<0/05)
نتیجه گیری: پاندمی کرونا روی سهم درشت مغذی‌ها و همچنین ترکیب بدنی دانش‌آموزان تاثیرگذار بود لذا توصیه می‌شود که روی گروه‌های سنی فعالیت‌های بدنی و رژیم غذایی‌شان توجه ویژه‌ای صورت گیرد.


مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از 13 آبان 1404